Fotografie/ŽMP
IdentifikátorPHOTO.JMP.F/33531
Archivní identifikátoryčíslo fotografie (negativu): 33531
Autor
Gerron, Kurt (* 11.5.1897) (vytvořeno (kým))
Datace vzniku1944
Popis
Koncem roku 1943 dostal ředitel českého zpravodajs… [více]

Související sbírky


Fotosbírka (je součástí)

Terezínský film-nacistická filmová propaganda. Na snímku je škola v parku. Tři děti se houpají na houpacím koni, jeden chlapec se projíždí na kole. Ostatní děti sedí na dřevěných sedátkách kolem stolu, dohlížejí na ně čtyři ošetřovatelky.

Katalog sbírek
1944
Koncem roku 1943 dostal ředitel českého zpravodajského filmu Aktualita Karel Pečený příkaz k natáčení v ghettu Terezín. V lednu 1944 zde pořídili kameramani Aktuality Josef Čepelák a
Ivan Frič reportáž o příjezdu holandského transportu, která byla nejspíše na základě Himmlerova příkazu zničena. V srpnu a září 1944 natáčela Aktualita pod německým dohledem a s proklamovanou účastí Kurta Gerrona propagandistický film o „šťastném“ životu v ghettu. Film měl poskytnout vedení třetí říše alibi o zacházení se židovskou populací. Vzhledem k tomu, že česká produkce zdržovala dokončení filmu, mohl Hans Günther promítnout film v Praze K. H. Frankovi a v Terezíně na uzavřených představeních až začátkem dubna 1945. Drtivá většina židovských vězňů byla v době uvedení filmu dávno zavražděna.
Z filmu, který byl po léta známý pod názvem "Vůdce daroval Židům město" se zachovaly dva fragmenty.