Dokument/ŽMP
IdentifikátorDOCUMENT.JMP.SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert/035
Archivní identifikátoryinventární číslo: SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert/035
Autor
Goldberg, Moses (* 27.12.1914) (vytvořeno (kým))
Datace vzniku11.5.1939
Místo vznikuKatovice (vytvořeno (kde))
Popis
Dopis Oskarova bratra Mosese (Moněka) o jeho pokus… [více]
Jazykčesky
Charakter dokumentuosobní korespondence, rukopis
Klíčová slova
    korespondence
    emigrace

Související sbírky


Goldberg, Norbert (je součástí)
inventární číslo: SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert
Související jména
Goldberg, Oskar (* 5.4.1911) (vlastněno (kým))
Související místa Londýn (souvisí)
Izrael (souvisí)
Kredit a copyright

Dokument zveřejněn se souhlasem Kingston Ostrava Scroll Group. Pro publikační účely kontaktujte prosím Kingston Ostrava Scroll Group, email: david@lawsonassoc.co.uk.
This document is published by courtesy of the Kingston Ostrava Scroll Group. To request permission to use or reproduce images of objects from the Kingston Ostrava Scroll Group, please contact: david@lawsonassoc.co.uk.

Dopis Mosese Goldberga bratru Oskarovi

Katalog sbírek
Katovice, 11.5.1939
Fullscreen
  • JMP Watermark
    JMP Watermark
  • JMP Watermark
    JMP Watermark

Milý Oskare!

Byl jsem právě na Anglickém konzulátu, od 10 hodin ráno do 3.30 odpoledne, potom od 4.30 do 6.30 odpoledne a přesto jsem zařídil málo. Z toho 1/2 hodiny osobně u konzula, probral jsem s ním všechny otázky a mohu ti sdělit následující:

Konzul udělá vše, co je možné, ale nejde to tak snadno, jak si to člověk představuje, nemá žádné oprávnění vydávat vízum uprchlíkovi, formulář musí nejdříve poslat ke schválení do Varšavy, ten potom jde ke schválení do Londýna na Homes [!] Office [britské ministerstvo vnitra] a celá tato historka trvá nejméně dva měsíce, a k tomu ještě pochybuje o úspěchu, neboť nemám žádnou možnost (žádné dokumenty) pro vstup do Erecu, neboť palestinské turistické vízum tu není pokládáno za legální, neboť podle konzulových slov jej nelze v Erecu legalizovat, a pak bych byl poslán zpět do Anglie.

Angličané chtějí za každou cenu zabránit tomu, aby lidé v Anglii zůstávali navždy, a chtějí je, tak jak přišli, zase odeslat zpět. A mě právě chybí dokument, že mohu do Erecu.

Přesto slibuje konzul udělat vše, co je možné, a vyřídit to kladně. Sám mi navrhl, že pokud mám bratra v Londýně, abych jej požádal o přímé vyřízení skrze GERMAN JEWISH AID COMITTEE [!] v Bloomsbury House. Tedy prosím!

Jdi tam okamžitě, dokumenty jsou přiloženy, pokud nějak chybí, tak je musíš pořídat sám, a to, že máme peníze (výši částky tam musíš zjistit) a v případě potřeby také údaje o dřívějším zaměstnání a o našich zvláštních znalostech, v tom můžeš učinit sdělení, co umíme.

Seznam dokumentů přikládám (dostal jsem jej od angl. konzula). Doufám, že se v nich vyznáš. Oskare, prosím zařiď to pro mě, neboť teď jsi má jediná naděje. Myslím, že když to vezmeš do ruky, půjde to rychleji, mnohem rychleji. Vždyť to není nic těžkého, jen se na tom musí pracovat. Prosím udělej to pro mě a pro Bubika, ať se co nejrychleji dostaneme ven. Rád bych nás už všechny viděl v Erecu!

[...]

Dopis Oskarova bratra Mosese (Moněka) o jeho pokusech získat víza do Velké Británie nebo Palestiny. Píše o návštěvě u britského konzula v Katovicích a popisuje zdlouhavý byrokratický proces. Prosí Oskara o pomoc při vyřizování povolení u "German Jewish Aid Committee" v Londýně, který by celý proces mohl vyřešit rychleji a s jistějším výsledkem.