Dokument/ŽMP
IdentifikátorDOCUMENT.JMP.SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert/120
Archivní identifikátoryinventární číslo: SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert/120
Autor
Goldberg, David (* 6.10.1882) (vytvořeno (kým))
Goldberg, Rosa (* 3.8.1887) (vytvořeno (kým))
Datace vzniku13.12.1939
Místo vznikuOsvětim (vytvořeno (kde))
Popis
Dopis rodičů z Osvětimi. Dostali od synů po čtyřec… [více]
Jazykněmecky
Charakter dokumentuosobní korespondence

Související sbírky


Goldberg, Norbert (je součástí)
inventární číslo: SHOAH/PERS/Ostrava/Goldberg_Norbert
Související jména
Goldberg, Oskar (* 5.4.1911) (vlastněno (kým))
Goldberg, Norbert (* 27.7.1919) (vlastněno (kým))
Goldberg, Moses (* 27.12.1914) (vlastněno (kým))
Kredit a copyright

Dokument zveřejněn se souhlasem Kingston Ostrava Scroll Group. Pro publikační účely kontaktujte prosím Kingston Ostrava Scroll Group, email: david@lawsonassoc.co.uk.
This document is published by courtesy of the Kingston Ostrava Scroll Group. To request permission to use or reproduce images of objects from the Kingston Ostrava Scroll Group, please contact: david@lawsonassoc.co.uk.

Dopis rodičů bratrům Goldbergovým

Katalog sbírek
Osvětim, 13.12.1939
Fullscreen
  • JMP Watermark
    JMP Watermark
  • JMP Watermark
    JMP Watermark

Moje od srdce milované děti

Váš nám tak milý dopis z 20/12 jsme dostali, tu radost vám moji milí vůbec nemohu pospat, četli jsme ho u babičky a všechno radostí brečelo jako na Jom Kippur. Já a milý tatínek jsme se vůbec nemohli uklidnit a přestat brečet, že po 4 měsících máme od tak drahých dobrých dětí dopis. Všemohoucí mě vyslyšel, neboť jsem si přála jen dopis od Vás. Radost by byla, moji milí, ještě o mnoho větší, kdyby se milý Bubi alespoň podepsal.

[...]

Schajusku [Oskare], ptáš se, zdali bychom se chtěli vystěhovat, Sandomierz [kód pro San Domingo] by byla příliš velká štrapác, to bychom nezvládli, dobré by to bylo do Rumunska nebo Maďarska nebo na Slovensko. Teď ale nedostaneme žádné pasy. Doufáme ale, že Resi půjde tam, kde 3 roky bydlela, a tam nám může snad zajistit vycestování. S tím jí bude pomáhat pan Klein.

[...]

Přejeme Vám mnoho štěstí s novými podniky, ať máte mazl a bruche [hebrejsky, štěstí a požehnání] a brzy zase vyděláte, co jsme ztratili, dá-li Všemohoucí. Jaké zaměstnání má milý Bubi, vydělá, co potřebujete? Mominsku, píšeš že existuje malá možnost nás vzít k sobě. Jak šťastní bychom byli, kdybychom mohli být s Vámi.

[...]

Dopis rodičů z Osvětimi. Dostali od synů po čtyřech měsících první dopis. Matka doufá, že bude možné navštívit děvčata v protektorátu. Nezajímají se o vystěhování do Palestiny, ale jenom o přesun do Rumunska nebo na Slovensko. Otec zasílá pozdravy a adresy přítele žijícího v Palestině.